események/rendezvények 2024. február 05-08

Örmény elnöki látogatás Budapesten

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

események/rendezvények 2023.12.01.

Jereváni találkozók

Delegációnk az Örmény Parlamentben járt az Örmény –Magyar baráti Csoport meghívására. Hripsime Grigoryan, a csoport vezetője örömét fejezte ki, hogy helyreállhatott a diplomáciai kapcsolat. Megosztotta Magyarországhoz fűződő személyes emlékeit, hiszen Budapesten tanult és már akkor megismerte az Örmény Kultúráért Alapítványt és delegációnk néhány tagját is. Beszámolt Balla Mihály, a Magyar Országgyűlés Örmény Magyar Baráti Csoport vezetőjének Mihály jereváni látogatásáról, melynek alkalmából meghívták Jerevánba a magyar parlament örmény- magyar baráti csoportját. Akopjan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló a találkozón ismertette a „Segítség az arcahi örményeknek” jótékonysági program eredményeit. Mint már beszámoltunk róla a napokban több mint hétmillió forint anyagi támogatást jutattunk el személyesen közel negyven családhoz és 158 kis és iskoláskorú gyermeknek.

A parlamenti találkozót követően fogadta delegációnkat Gnel Sanosyan, Infrastruktúráért és településfejlesztésért felelős miniszter, aki a diplomáciai kapcsolatok helyreállásának időszakában, szeptember 18-án járt  Magyarországon, de közvetlen beszélgetésre az akkor kibontakozó karabahi események miatt csak most kerülhetett sor. A találkozón köszönetet mondott a „Segítség az arcahi örményeknek” program. Támogatásáról biztosította az örményországi magyar hadifogoly sírok gondozásának általunk is felkarolt ügyét, hogy felgyorsuljanak a sírok környezetének, emlékhelyek kialakításának és emléktéblák elhelyzésének konkrét folyamatai. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kereskedelmi, kulturális és társdalmi kapcsolatok további fejlődése érdekében mihamarabb közvetlen repülőjárat indult Budapest és Jereván között, a már meglévő egyéb európai desztinációkhoz hasonlóan.

 

események/rendezvények 2023.11.30.

Célba ért a segítség

Lezárult a „Segítség az arcahi örményeknek” programunk első szakasza, melyet még októberben indítottunk az Örmény Kultúráért Alapítvány kezdeményezésével és fő szervezésében. Hálásak vagyunk minden nagylelkű és tettrekész honfitársunknak, aki csatlakozott összefogásunkhoz és adományával hozzájárult az egykori arcahi életüket és otthonukat hátrahagyó menekültek megsegítéséhez. Több mint hétmillió forint gyűlt össze melyet a mai napon és az előző napokban személyesen adott át Kanachut településen, Artashat és Armavir városában Akopjan Nikogosz – Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószólója az egyik befogadó város polgármesterével és Ashot Smbatyannal, Örményország budapesti nagykövetével a legrászorultabb családok képviselőinek. Így személyesen győződhettünk meg róla, hogy a legjobb helyre kerül a segítség még karácsony előtt. A napokban összesen 36 családnak, 158 kis- és iskoláskorú gyermeknek tudtunk segíteni. A szívszorító pillanatok talán reményt és segítséget adnak az újrakezdés embert próbáló időszakában. Az első szakasz tehát lezárult, de a jótékony programot folytatjuk, megragadva minden lehetőséget a további segítség eljuttatásához.

események/rendezvények 2023.11.13-14

Bizottsági meghallgatáson válaszoltak az örmény nemzetiséget érintő kérdésekre

Az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának meghallgatásán vett részt tegnap Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, valamint a mai napon Pintér Sándor belügyminiszter. A miniszterelnök helyettes Akopjan Nikogosz – Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószólójának az örmény nemzetiség közösségét, intézményeinek működését és hitéletét érintő aktuális kérdéseire pozitív és előremutató válaszokat fogalmazott meg. A mai meghallgatáson feltett konkrét kérdésekre, melyek a karabahi örmény menekültek kapcsán intézett Akopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló Pintér Sándor belügyminiszterhez, szintén pozitív és támogatást biztosító válaszok születtek.

események/rendezvények 2023.10.13

Gevorg Dabaghian az örmény spirituális zene virtuóza Budapesten koncertezett

Tegnap igazán különleges élményben lehetett része azoknak, akik eljöttek Gevorg Dabaghyan dudukművész és zenekarának jótékonysági koncertjére az Aranytíz Kultúrházba. Ősi Örmény dallamok csendültek fel az évezredes hangszeren, misztikus, varázslatos világba repítve a közönséget.

Az Örmény Szószólói Kabinet és az Örmény Kultúráért Alapítvány által kezdeményezett rendezvény az Arcahból menekülni kényszerülő örmény családok és emberek megsegítését célozta adománygyűjtő programunkhoz kapcsolódóan. Az eseményre érkezett közönség jóvoltából, komoly összeg gyűlt össze a Segítség az arcahi örményeknek program számára, mely célzottan fog eljutni a leginkább rászoruló családokhoz. Köszönjük mindenkinek a nagylelkű részvételt. Az adománygyűjtő program folytatódik a közösségi oldalainkon, várjuk a további sokat jelentő felajánlásokat!

Gevorg G. Dabaghyan (örményül: Գևորգ Դաբաղյան) nemzetközi hírű jereváni  dudukművész.
Dabaghyan az első virtuózok egyike volt, aki részleteket adott elő az ardukmen liturgián az isteni templomból. Híres Sayat Nova műveinek interpretációiról és a hagyományos örmény népzenei előadásairól, melyekbő budapesti koncertjén is hallhatott a közönség.  Mesterdiplomáját a Jereváni Állami Konzervatóriumban szerezte, ahol jelenleg professzorként is tanít. A Selyemút Együttes mellett a Shoghaken Népi Együttes vezetője.

események/rendezvények 2023.08.13.

Örmény Függetlenségi Ünnep a Szépművészeti Múzeumban

Büszkeség és öröm tölt el, hogy az Örmény Függetlenség Napjának alkalmából együtt ünnepelhettünk a Szépművészeti Múzeum gyönyörű helyszínén őexcellenciájával Ashot Smbatyan-nal, Örményország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével és ezen az estén adhattuk át az Országos Örmény Önkormányzat által alapított Ararat-örménységért díjat, mely legmagasabb elismerése az örmény közösség érdekében végzett kulturális, társadalmi, közéleti és tudományos tevékenységnek. Az idén három díjazott részesült az elismerésben: Balogh Elekné Gopcsa Katalin, Dr. Leszkovszky György Pál O.P. atya, valamint szerevezetként, Az Örmény Kultúráért Alapítvány. Az ünnepi rendezvényen beszédet mondott Ashot Smbatyan, Örményország nagykövete, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Diramerján Artin, az Országos Örmény Önkormányzat általános elnökhelyettese. Az Ararat-örménységért díjat Dr. Issekutz Ákos, az Országos Örmény Önkormányat elnökhelyettese adta át. Az est házigazdája és moderátora Sörös Miklós, az Urartu Örmény Színház színművésze volt. Az ünnepélyes díjátadót követően a Mendelssohn kamarazenekar gálakoncertjét hallgathatta meg a közönség. Köszönjük a rendezvény helyszínét biztosító Szépművészeti Múzeum mukatársainak együttműködését, a Mendelssohn Kamarazenekar, és az este közreműködőinek részvételét, vendégeinknek pedig a megtisztelő jelenlétet.

események/rendezvények 2023.08.13.

Demonstráció az azeri nagykövetség előtt

Nyílt levél a Hegyi-Karabahi örményekért szervezett demonstráció részvevőinek

Én Akopjan Nikogosz a Magyar Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójaként, a magyarországi örmény közösség tagjaként, örményként mélyen átérzem a Hegyi-Karabahban, ősei szülőföldjén élő több mint 120 000 örménynek a szenvedését, a létükért, hazájukért folytatott küzdelmük megpróbáltatásait. A Szovjetunió sztálini diktatúrája által erőszakkal létrehozott, máig megoldatlan, nemzeti katasztrófát okozó döntés következményeit, az elnyomott feszültségeket nem lehet a szőnyeg alá seperni. A komoly áldozatok árán elért függetlenséget, szabadságot folyamatosan, de 2020-tól rendkívüli erővel támadja Azerbajdzsán, gazdasági és katonai túlerejét kihasználva és az Örmény genocídiumot elkövető Törökország aktív támogatását élvezve. Az azeriek által elfoglalt területekről az örmények tömegével menekülésre voltak és vannak kényszerítve az atrocitásoktól és vérengzésektől tartva. Oroszország közvetítésével ugyan elvileg fegyvernyugvás született és békefenntartókat vezényeltek a térségbe, azonban ők sem tudják a mai napig szavatolni a megállapodás betartását. Ennek egyik fájó következménye, hogy az azeri hadsereg álcivil szervezetek, illetve személyek akciójával támogatva önkényesen lezárta a Hegyi-Karabahba irányuló egyetlen útvonalat, a humanitárius és gazdasági kapcsolatokat biztosító Lachin folyosót. Azerbajdzsán szisztematikusan egyre inkább blokkolta s blokkolja ma is az élelmiszer-, üzemanyag- és egyéb létfontosságú szállítmányok bejutását Hegyi-Karabah területére. A válság ezáltal természetesen egyre mélyül. Hiányoznak az életmentő gyógyszerek és az alapvető szükségleti cikkek. Az azeriek által felvetett megoldás a trójai falóhoz hasonlóan csak elleplezi a valódi szándékot: minden élő kapcsolatot elvágni Örményországgal s megnyitni az utat a teljes azerbajdzsáni uralom előtt, ami végül az ott élő embereknek otthonaik elvesztését eredményezné.

Nem hagyhatjuk, hogy a humanitárius vészhelyzetet kihasználva, Arcahot erőszakkal integrálják Azerbajdzsánba, megnyitva az utat az azeriek által tervezett etnikai tisztogatás előtt.

Bízom benne, hogy a nemzetközi közösség eddigi meglehetős passzivitása megváltozik s mind a magyar mind pedig a jelentős külföldi szereplők, az Egyesült Államok, az EU és Oroszország diplomáciája is aktivizálódik s a tárgyalóasztalnál érdemi előrehaladás érhető el!

Ennek érdekében feltétlenül szükséges mindenki figyelmét felhívni a kialakult válsághelyzetre, ezért köszönöm a demonstráció szervezőinek munkáját, hogy tesznek az örménységért hiszen a történelem mindig alátámasztotta, hogy a kizsarolt, kierőszakolt megállapodás sohasem tud megszilárdulni.

események/rendezvények 2023.08.13.

Örmény tematikus nap a Skanzenben

Tegnap először rendezték meg a Szentendrei Skanzenban az örmény tematikus napot, melyet ünnepélyes keretek között a Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár és Dr. Czárán István az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitott meg. A gazdag programra kilátogató közönség többek között a NUR együttes kiskoncertjét, örmény táncokat, az Urartu Örmény Színház zenés műsorát, és Nelson Sahakyan előadását láthatta..

események/rendezvények 2023.07.26.

Nagyköveti találkozás a hazai örmény önkormányzati vezetőkkel

Ashot Smbatyan Örményország magyarországi nagykövete július 26-án délután a hazai örmény közösség önkormányzati vezetőit látta vendégül az Örmény Kulturális Központban. Az eseményen kinevezése óta először volt alkalma személyesen is megismerni a vidéki és fővárosi örmény önkormányzatok elnökeit és képviselőit. A szívélyes, baráti hangulatú beszélgetésen szóba került a hazai örmény közösséggel történő jövőbeni, értékteremtő együttműködés fontossága kulturális, hitéleti és oktatási területen. A nagykövet örömét és köszönetét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek a találkozóra, tájékozódhatott és tájékoztathatott, válaszolva a közösség részéről megfogalmazott kérdésekre. Az eseményen részt vett Akopjan Nikogosz – Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószóló és a Prágából érkezett Barsegh Pilavchyan atya, az örmény apostoli egyház képviseletében.

események/rendezvények 2023.07.25.

Az örmény nagykövet Sopronban járt

Ashot Smbatyan örmény nagykövetet július 25-én fogadta Sopron város alpolgármestere, Csiszár Szabolcs. Sopron több szálon is kapcsolódik Örményországhoz, itt van ugyanis az örmény fővárosról elnevezett negyed, a Jereván lakótelep és itt található Sargis Baghdasaryan szobrászművész alkotása a híres örmény-magyar barátságot szimbolizáló emlékmű.
A találkozó során a felek véleményt cseréltek Örményország és Magyarország közötti, különböző területeken megvalósítható együttműködés lehetőségeiről, a két ország városai közötti decentralizált együttműködés kialakításának irányába tett közös lépésekről.

események/rendezvények 2023.06.09.

Akopjanj Nikogosz Jereváni látogatása a diaszpóraügyek biztosánál

Akopjan Nikogosz, Örmény Nemzetiségi Szószóló, aki saját nevében és a magyarországi örménység képviseletében is  nagy örömmel és bizakodással fogadta, hogy helyreállításra kerültek Magyarország és Örményország között az államközi, diplomáciai kapcsolatok, s hogy kezdeményezésére a Magyar Parlamentben megalakult a Magyar-Örmény Baráti Csoport . Idei örményországi hivatalos útja során éppen ezért kiemelten fontosnak tartotta, hogy a magyarországi örmény nemzetiség ügyének képviseletében tárgyaljon a diaszpóra ügyekben illetékes legfelsőbb örmény állami tisztviselővel Zareh Sinanyannal. A Főbiztos Úrral, annak hivatalában lefolytatott tárgyalás során áttekintésre kerültek a nemzetiségünket érintő aktuális kérdések, az ifjúság anyaországi táborozásának lehetősége, a kulturális, hagyomány őrző programok, rendezvények kérdései s mindezekben a sikeres együttműködés lehetőségei mind Magyarországon mind pedig Örményországban. Mindenki egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzetben adott a lehetőség az intézmények, civilek és szervezeteik között az összefogásra, a partnerségre. A tárgyalás végével  megállapodás született az elkezdett munka – melynek jó példáját adta az Örmény Genocídium idei megemlékezése során Budapesten vendégszerepelt, méltán elismert örményországi  Geghard kórus fellépése – az ott elhangzott és még kidolgozásra váró konkrétumokkal való folytatásáról. Egyetértés és együttműködői szándék született egy 2024-ben megrendezésre kerülő örmény nemzetkozi diaszpóra kongresszus budapesti megvalósításáról, melynek szervezésében az anyaország részéről  Zareh Sinanyan hivatala is segítséget ad

események/rendezvények 2023.06.09.

Újra van nagykövete Magyarországnak Örményországban

Az Örmény Nemzetiségi Szószóló eddigi és jövőbeli munkájában nagy hangsúlyt fektet a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésére annak érdekében, hogy az újraindult,  hivatalos államközi kapcsolatokon túl a két ország intézményei , civil szervezetei, a két országban élő emberek között újra élő, mindkét fél számára értékes, érdemi együttműködések alakuljanak ki. Ennek jegyében idei, júniusi anyaországi útja során tárgyalást folytatott Ass.prof. Yervand S. Sahakyannal a Jereváni Állami Orvosi Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektor-helyettesével, mely során a magyarországi örmény közösség kiemelkedő tagja dr. Abkarovits Géza sportsebész-traumatológus a Fejér Vármegyei Szent György Kórház Sportsebészeti Osztályának vezető orvosa részéről felajánlásra került egy együttműködési megállapodás. Ennek keretében a jelenleg világszínvonalú sportorvosi központként működő székesfehérvári intézmény lehetőséget biztosítana – az Örményországban kevésbé elterjedt spotsebészet területén –  speciális szakorvosi műtéti eljárások megismerésére  örmény sebészek és végzős rezidensek számára, szakmai tudásuk , gyakorlatuk elmélyítésére. A rektor-helyettes nagy örömmel fogadta az együttműködési lehetőséget. Megállapodás született a konkrét feltételek kidolgozására, szakmai tárgyaló felek személyének kijelölésére, így előreláthatólag már a jövő évben elkezdődhet a tervezett képzés.

események/rendezvények 2023.05.15.

Újra van nagykövete Magyarországnak Örményországban

2023 május 15-én, Siko Anna Magyarország örményországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete átadta megbízólevelét Vahagn Hacsaturjannak az Örmény Köztársaság elnökének. Vahagn Hacsaturjan köztársasági elnök gratulált Siko Anna nagykövet asszonynak, hogy a diplomáciai kapcsolatok hosszú szünetét követően örményországi magyar nagyköveti posztra nevezték ki. Nagyra értékeljük kinevezését. Örményország és Magyarország, mint évszázados baráti országok folytatják az együttműködést és mindent megteszünk annak érdekében, hogy kétoldalú kapcsolataink valóban fejlődjenek. Biztos vagyok benne, hogy személyesen is hozzá fog járulni kapcsolataink fejlesztéséhez – mondta az elnök.
Siko Anna nagykövet megköszönve a fogadtatást, megjegyezte: Elég régóta vártunk erre a pillanatra, és ma megvan az eredmény. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik Magyarországon és Örményországban is azon dolgoztak, hogy mindez megvalósuljon. A megbeszélésen szó esett Örményország és Magyarország gazdasági együttműködésének kilátásairól és a meglévő lehetőségek teljes kiaknázásáról. Mindkét oldalon hangsúlyt kapott az együttműködés elősegítése és a közös projektek megvalósítása az oktatás, a turizmus és a kultúra területén. A beszélgetés során hangsúlyozták a nemzetközi szervezetekben, különösen az Európai Unió platformján való aktív együttműködés és a legjobb gyakorlatok cseréjének fontosságát a demokratikus intézmények létrehozása érdekében.

események/rendezvények 2023.04.24.

Koszorúzás a Kőkeresztnél

Dr Czárán István OÖÖ elnök, Avanesian Alex Belváros Lipótváros Örmény Önkormányzati elnök, Koranisz Laokratisz, görög nemzetiségi szószóló megemlékező beszédét valamint Fülöp Ákos örmény katolikus plébániai kormányzó közös imádságát követően az örmény szószólói kabinet képviselői, az Országos Örmény Önkormányzat és hivatalának vezetői, a magyarországi örmény kulturális intézmények és önkormányzatok megjelent vezetői, és a magyarországi örmény közösség tagjai helyezték el az emlékezés koszorúit. A koszorúzás után az Orlay utcai örmény katolikus templomban került sor a hagyományos szent misére.

események/rendezvények 2023.04.21.

A Geghard Kórus templomi koncertje

Ma este a Belvárosi Szent Mihály Templomban az Örmény Genocídiumra emlékezve templomi koncertet adott a világhírű Geghard énekegyüttes. A rendezvényt őex. Ashot Smbatyan, Örményország georgiai nagykövete és Dr Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitotta meg az áldozatok emléke előtt tisztelgő beszédével. https://www.youtube.com/watch?v=rJORBI0X1OI

események/rendezvények 2023.04.20.

Magyarországgal ismerkedett a Geghard énekegyüttes

Ragyogó napsütés kedvezett a kirándulásnak, melyre a Geghard énekegyüttest vittük. Az út először Veszprémbe vezetett, ahol a Veszprémi Örmény Önkormányzat elnöke fogadta a neves vendégeket. Megtekintették az Aradi vértanúknak emléket állító Ikarosz, majd Veszprém ikonikus, az Araráton megfeneklett Noé bárkájának szobrát. Ezután Füred, majd a napot Tihanyi séta és komputazás zárta a Balaton víztükrén.

események/rendezvények 2023.04.19.

Bronzdarabok az Aranytízben

Az Aranytíz Művelődési Ház Nagy Lovagterme adott otthont Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész Bronzdarabok című kiállításának,mely a nagysikerű mohácsi tárlatot követően érkezett rövid időre Budapestre, hogy itt is megcsodálhassa a közönség a csodálatos bronz kisplasztikákat. A kiállítás a Geghard örmény énekegyüttes előadásával kezdődött, majd Ashot Smbatyan Georgia nagykövetének és Pogány Gábor Benő Munkácsy díjas szobrászművész megnyitóbeszédével folytatódott.

események/rendezvények 2023.03.24.

Örmény táncház indult Budapesten

Március 24-én, pénteken este első rendezvényét tartotta nagy sikerrel a kezdeményezésünk eredményeként elinduló örmény táncház. A programra érkezők teljesen megtöltötték az Örmény Kulturális Központ helyszínét. A tradícionális örmény zene, a jó társaság és hangulat garantált volt. Terveink szerint havi rendszerességgel jelentkezik a program, amit mindenki nagyon vár.

események/rendezvények 2023.04.12.

BronzDarabok - Ashot Baghdasaryan kiállítása Mohácson

Szerdán délután megnyílt Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész Bronzdarabok című kisplasztika kiállítása Mohácson a Kossuth Teátrum kiállítótermében. Ashot élete a hetvenes évek óta szorosan összefonódik Magyarországgal, hiszen visszatérő kiállítóként szinte hazajár minden egyes alkalommal. A jelenlegi tárlatot Pogány Gábor Benő Munkácsy Díjas szobrászművész nyitotta meg Libor Laura színészi közreműködésével április 17-ig lehet megtekinteni Mohácson, majd április 19-én 19 órakor egy napra a fővárosba érkeznek a szobrok az Aranytíz Művelődési Ház nagy lovagtermébe.

események/rendezvények 2023.03.07.

Nagyköveti találkozó az örmény szószólói irodában

Őex. Ashot Smbatyan-t, Georgia örmény nagykövetét, hétfői parlamenti látogatását követően, kedden Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés örmény szószólója fogadta irodájában. A találkozón az örmény közösség vezetői is jelen voltak. A nagykövet úr bizakodását fejezte ki, hogy egy új, fejezet kezdődött az összefogás jegyében a magyarországi örmény közösség életében, a korábbi ellentétektől és megosztástól terhes időszak lezárultával. A találkozó résztvevői örömmel tájékoztatták a vendéget, hogy ennek köszönhetően az építésre és jövőre fókuszáló munkának máris látványos eredményei vannak, melyek a közösség kulturális életének, intézményeinek és szervezeteinek virágzásában nyilvánul meg. A diplomáciai kapcsolatok újra indulása még nagyobb lendületet adhat a magyarországi örmény diaszpóra működésének, melynek sokkal aktívabb, élő kapcsolata lehet az anyaországgal, mint az elmúlt évtizedben.

események/rendezvények 2023.03.06.

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés Magyar-Örmény Baráti Csoportja

20230306_141257 (1)

Akopjan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló kezdeményezésére március 6-án a Parlament Jókai termében került sor a Magyar Országgyűlés Magyar-Örmény Baráti Csoportjának alakuló ülésére. Az ülés díszvendége volt Őexc. Ashot Smbatyan úr, Örményország georgiai nagykövete, az örmény külügyminisztérium régióért felelős diplomatája. Vele érkezett Levon Zakarian a georgiai örmény nagykövetség munkatársa.

A csoport legelső ülését Balla Mihály, a tagozat elnöke nyitotta meg, aki az Interparlamentáris Unió magyar tagozatának elnöke is. Beszédében rendkívüli örömét fejezte ki, hogy a magyar örmény kapcsolatok az élet minden területén újra indulhatnak, s ebben a munkába mindenki a legnagyobb intenzitással vesz részt. Felidézte a két nép történelmének helyzetének közös vonásait, hogy mindkét anyaországnak hasonló méretű és arányszámú diaszpórája létezik szerte a világon és megemlítette a haza iránti elkötelezettség legismertebb örmény származású képviselőit, Kiss Ernő és Lázár Vilmos, aradi vértanúkat. A kapcsolatok helyreállításában fontos szerepet játszott a magyar kormány közvetítői tevékenysége az Azerbajdzsán által foglyul ejtett örmény hadifoglyok hazatérésének elősegítésében, illetve a Covid járvány örményországi kezelésére biztosított vakcina szállítmány. Kiemelten értékelte Akopjan Nikogosz kezdeményezését és az örmény magyar kapcsolatok terén kifejtett rendkívüli aktivitását, amivel hozzájárult a folyamatok sikeréhez. Külön köszönetét fejezte, ki, hogy  Ashot Smbatyan nagykövet úr személyesen is részt vesz az alakuló ülésen.

Balla Mihály megnyitóját követően szót kapott Ashot Smbatyan, aki röviden bemutatta az örményországi parlament felépítését és működését. Tájékoztatta a csoport tagjait, hogy már az Örmény Parlamentben is elindult a helyi Örmény-Magyar baráti csoport létrehozása. A kapcsolatok továbbépítésének jegyében átadta az Örmény Országgyűlés elnökének örményországi látogatásra vonatkozó meghívását.

Az alakuló ülést Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólója zárta. Beszédében megköszönte Dr. Kövér László házelnöknek és Balla Mihálynak, hogy azonnal kezdeményezése mögé álltak és sikerült létrehozni a baráti csoportot, mint ahogy a csoport valamennyi tagja személyes elkötelezettséggel állt az ügy mögé. Az elmúlt évek diplomáciai szünete után a jövőre koncentrálva folytatódhat a munka, melynek elsőként kulturális területen lehetnek látványos eredményei.

események/rendezvények 2023.03.03.

Egyeztetés az örményországi magyar hadifoglyok sírjairól

Március harmadikán egy több évtizede kezdődött munka kapott új lendületet, amikor kezdeményezésemre egyeztető találkozásra került sor a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó Igazgatóságának munkatársaival.  Dr Bíró Andor igazgató helyettes nagyra értékelte a találkozót, melynek során annak a közel 250 magyar hadifogolynak a nyughelyéről cseréltek információkat, akik örményországi hadifogoly és munkatáborokban hunytak el és különböző örmény városokban és települések temetőiben vannak eltemetve. A találkozón Nazarján Hamlet újabb fényképeket adott át, melyeket különösen értékesnek találtak az intézet munkatársai, hiszen jelentősen megkönnyítik a további szakmai és tudományos munkát a sírhelyek tényleges beazonosításában.

események/rendezvények 2023.02.13.

Parlamenti találkozó

A miskolci nemzetiségi önkormányzatok, köztük a miskolci örmények kezdeményezésében először került sor informális jellegű találkozóra a települési önkormányzati képviselők és a parlamenti nemzetiségi szószólók között. Az örmény, bolgár és német területi nemzetiségi önkormányzatok elnökeit és képviselőit fogadták nemzetiségük parlamenti szószólói, Varga Simeon, bolgár, Akopjan Nikogosz, örmény valamint Ritter Imre az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának elnöke. A baráti légkörű találkozáson a miskolci vendégek betekintést nyerhettek a nemzetiségi szószólók munkájába. Ritter Imre reményét fejezte ki, hogy az első alkalom később hagyománnyá válik és a területi nemzetiségi képviselők rendszeresen találkoznak és egyeztetnek majd a nemzetiségi szószólókkal.

események/rendezvények 2023. 01.06.

Örmény Karácsony

 Örmény Karácsony Budapesten az Örmény Kulturális Központban. Közreműködtek: Avedikian Viktória, operaénekes, Nelson Sahakjan, operaénekes, a Komitas formáció, Szokolay „dongó” Balázs, fúvós hangszerek és Gyulai Csaba ütős hangszerek. Az alábbi  linken videó nyitható meg. https://youtu.be/D2H91aHYg9k2023?fbclid=IwAR2rxXk6FhZ22Js5lvNGEnvp9XRN5dECFagnX67qsGncP7wzDGJc3D7vaxU

események/rendezvények 2022. 12.06.

Nálunk járt a Mikulás!

Nagy izgalommal várták az örmény gyerekek és a mesebeli hercegkisasszony is a Mikulást, aki a hívogató éneklésre végül meg is érkezett az Örmény Kulturális Központba egy olyan nehéz puttonnyal, amit még a krampusza is alig bírt el. A teli zsák aztán hamar kiürült, az ajándékozás után pedig forró kakaó és marlenka várta a kicsiket.

események/rendezvények 2022. 11.25.

Ott jártunk, ahol Jézust megkeresztelték - a jordániai örmény közösség

Nemcsak a helyi örmény közösség vezetőivel létrejött találkozás tette különlegessé jordániai hivatalos utazásunkat. Vendéglátóinkkal bibliai tájon jártunk a Jordán folyónál, ahol Jézust is megkeresztelték. A jordániai területet, ahol egy örmény templom is magasodik, az uralkodó Hussein király Rustom Mkhjian-ra bízta, aki gondos és féltő kezekkel fejleszti és irányítja a keresztelkedés ókori bibliai helyszínét. Vallások és keresztény egyházak Istenhez közeli találkozópontja ez, hiszen az örmény mellett kopt, görög, és római katolikus templomok is épültek, illetve éppen épülnek. A folyó másik partján Izrael, mindkét oldalon, ottjártunkkor is szinte egész nap zajlottak a keresztelők.  (2022. november)

események/rendezvények 2022. 10.01

Örmény nap Veszprémben

A Veszprémi Örmény Önkormányzat, az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólója és az Örmény Egyesület szervezésében az örmény írásbeliség évezredeit bemutató tárlat, a NUR együttes kiskoncertje, valamint örmény étel és italkóstoló várta az érdeklődő veszprémi közönséget. A rendezvénynek szeretett helyszínünk, a Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont. A programnak kiemelt akutalitást adott, hogy ezen a napon indult el Magyarországon a Népszámlálás, melynek eredménye vagyon fontos a hazai nemzetiségek életében. Jelöljük meg nemzetiségünket, valljuk meg közösségünket!  (2022.október 1.)

események/rendezvények 2022.09.24.

Függetlenségi Napi rendezvény a K11-ben szeptember 24-én

Szeptember 24-én az Országos Örmény Önkormányzat és az Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószólójának szervezésében kerül megrendezésre Függetlenségi Napi rendezvényünk, melyen idén első alkalommal adjuk át az ARARAT- Örménységért Díjat. A az ünnepélyes díjátadó ceremónia után az Urartu Örmény Színház Rádió jereván című előadására kerül sor. Az este műsorvezető háziasszonya Libor Laura színművésznő. A programot ételkóstoló és fogadás zárja.

események/rendezvények 2022.07.04.

Utazás Bécsbe az örmény Mekhitaristákhoz

Július 4-én az örmény nemzetiségi szószóló is elkísérte a Pázmányos örmény diákokat két állomásos kirándulásukra. Első úticélunk Sopron volt, ahol nemcsak a gyönyörű belvárost néztük meg, de elmentünk a Jereván lakótelepre is, ahol Sarkis Baghdassaryan örmény szobrászművész Barátság című szobra áll. Ezután indultunk Bécs felé, ahol először járhattak egyetemistáink az örmény mechitaristáknál. Sopronban és Bécsben jártunk  a Pázmányos diákokkal. Bécsben az örmény mekhitaristák épületében rendkívül gazdag, több százezer kötetet magába foglaló könyvtár, a világ legnagyobb örmény folyóirat- és újsággyűjteménye, pompás kézirat-gyűjtemény, valamint az örmény művészet és kultúra felbecsülhetetlen értékű kincseit tartalmazó múzeum található. Túlzás nélkül „Örmény Nemzeti Könyvtárnak” nevezhető, hiszen a mai napig az összes örmény kiadványt itt gyűjtik össze. Az épületben személyesen Vahan atya vezette körbe csoportunkat és tartott nagyon érdekes izgalmas előadást a a múzeum kincseiről. Köszönjük szíves vendéglátását és a fantasztikus élményt.

események/rendezvények

Örmény tánc és gasztro Óbudán

Június 25-én az Óbudai főtéren adtak egymásnak randevút a harmadik kerület nemzetiségei. A szervezők a patinás főtér Duna felőli oldalán állították fel a színpadot, ahol egymást követték a nemzetiségek programjai. Az örmények a frissen alakult Urartu Tánccsoport műsorával és a Musza Dagh Musical kivonatos előadásával arattak nagy sikert, miközben a gasztro sátorban nyársakon sült a khorovatz, amelyért kígyózó sorban álltak a látogatók. Délután Martaian Ermone kézműves foglalkozásán ügyeskedhettek a gyerekek és az örmény motívumokkal ismerkedni vágyók.  Az Örmény Nap Óbudán elnevezésű program közös szervezői az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Örmény Nemzetiségi Önkormányzata és az Örmény Nemzetiségi Szószóló voltak.

események/rendezvények

Galéria

Örmény Családi Nap Kőbányán

Szikrázó napsütésben sikerült megrendeznünk immár ötödik alkalommal az Örmény Családi Pikniket. A helyszín ezúttal is kedvelt és családi programjainknak otthont nyújtó helyünk a kőbányai Bárka közösségi rendezvényközpont kertje volt. A színpadon a Nur, az Urartu Örmény Színház képviseletében Kovács Olga, Kecsap, Kid Diyan és Y AM, az ÖrMingu, valamint Nelson Sahakyan váltották egymást. Közben forgott a nyárs és szállt a parázs, a levegőt pedig betöltötte saslik ínycsiklandó illata. A gyerekek körében nagy siker volt a pazar lovagi vár ugráló kivitelben, a rendőrautó, amibe be lehetett ülni és a tűzoltóautó, aminek fecskendőjével mindenkit le lehetett locsolni. Ez a júniusi hőségben nem okozott problémát, a gyerkőcök kicsit előrehozták Vardavar ünnepét. Köszönjük  mindenkinek a segítséget, fáradozást és támogatást, ami rendezvényünket sikeressé tette. Jövőre veletek ugyanitt!

események/rendezvények

Budakalász, Örmény gasztro a Pilisi Kóstolón

Június 12-én Budakalász adott helyszínt a hagyományosnak tekinthető, népszerű  Pilisi kóstoló című rendezvénynek, melynek alkalmából idén először ismerkedetett meg a közönség az örmény konyha ízeivel. A bemutatkozás jól sikerült, hiszen, amíg a készlet tartott folyamatosan sor kígyózott az örmény sátor asztalainál, ahol az Armenian Food ( Akácfa utcai örmény bolt) jóvoltából bőséges választék volt szudzsukból, baszturmából, örmény édességekből gyümölcslevekből, sörökből és a legfinomabb Ararat konyakból.  Néhány méterrel arrébb méretes grillen, tucatnyi nyárson sült a khorovatz, azaz a saslik. A program műsorvezetője Kautzky Armand mini interjút készített az örmény gasztro sátornál és nagyfiával együtt meg is kóstolta a khorovatzot. Elmondta, hogy fia kifejezetten erre az ételre várt, mióta megérezte illatát a rendezvényen. A profi fűszerezés és elkészítés meghozta gyümölcsét, ugyanis a Pilisi Kóstoló megmérettetésben az örmények az előkelő negyedik helyet szerezték meg. A hasonló sikeres rendezvények kiváló, alkalmat teremtenek kapcsolatfelvételre, hogy az örmény közösség tagjai találkozhassanak más nemzetiségekkel, de olyanokkal is, akik ugyan örmény származásúak, de eddig nem voltak kapcsolatban a szervezett örmény közösséggel.

események/rendezvények

Mohács, Kanizsai Dorottya Múzeum: Örmény Nap 2022. május 29.

Nagy örömmel vettem részt Május 28-án ezen a különleges eseményen. Az Örmény Kulturális Központtal, az Örmény Egyesülettel és az Országos Örmény Önkormányzattal közösen Örmény napot szerveztünk Mohácson, ebben a soknemzetiségű, gyönyörű Duna parti városban ahol már a tizenhetedik században is éltek örmény kereskedők és kézművesek. Mai leszármazottaikkal is találkozhattunk a Kanizsai Dorottya Múzeumban, ahol ruhatörténeti és üvegfestmény kiállítás Ermone Zabel Martaian munkáiból, Nur kiskoncert, valamint gasztro bemutató is megrendezésre került. Különösen örülök, hogy a tegnapi rendezvény dátuma egybeesett az első független örmény köztársaság létrejöttének 104. évofrdulójával, hiszen 1918. május 28-án a török hadsereg legyőzésével az örményeknek sikerült megállítani az oszmán török inváziót, így lehetőség nyílt a a legújabb kori örmény köztársaság megalapítására. Erről is megemlékezhettünk tegnap. Az eseményt Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea igazgató asszony nyitotta meg köszöntőbeszédével. Köszönjük segítő együttműködésüket a méltó helyszín biztosításában és a program megvalósításában.

velünk történik

Az Örmény közösség programjai

tekintse meg!

Irodánk

Programok/ rendezvények

Örmény Nap Mohácson

Májusi programok

Soproni kirándulás

Bécs és sopron

rólunk képekben